Wanneer moet je als raad ergens iets van vinden?

Ga niet op de stoel van de organisatie zitten!

Tijdens de oordeelsvormende vergadering van 16 april stond de conceptaanvraag voor een natuurcamping in het Ananasbos op de agenda. Voordat de aanvraag was beoordeeld door het college, wilden meerdere fracties laten weten dat ze het plan bij voorbaat afkeuren. JessLokaal is voor een raad die initiatief toont, maar vindt ook dat de raad niet op de stoel van de ambtenaren en het college moet gaan zitten als het gaat om het beoordelen van aanvragen.

Iedereen heeft in de gemeente Schagen het recht om een plan in te dienen, of je nu een particuliere inwoner of een bedrijf bent. Dit plan wordt vervolgens binnen de termijn die de nieuwe omgevingswet daarvoor stelt beoordeeld. Het proces van deze beoordeling loopt vaak in de volgorde: ambtenaren, college en vervolgens raad. Ambtenaren krijgen de aanvraag voor een vergunning binnen en beoordelen deze op basis van de criteria die daarvoor staan. Vervolgens geven de ambtenaren een advies aan het college over het goedkeuren of weigeren van de aanvraag. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd en het plan waar een vergunning voor wordt aangevraagd binnen het adviesrecht van de gemeenteraad valt, mag de raad zich nog uitspreken over het plan. 

Wanneer de raad zich eerder gaat bemoeien met het beoordelen van een aanvraag, gaat de raad eigenlijk op de stoel van de ambtenaren zitten. Volgens JessLokaal laat dit een vorm van wantrouwen in het beoordelingsvermogen zien van de ambtenaren en het college. Daarnaast kan het een initiatiefnemer afschrikken om een aanvraag te doen omdat je als raad laat zien dat een plan niet wordt beoordeeld op een objectieve manier volgens wettelijke kaders, maar door een politieke meerderheid.

Zoals eerder gezegd is JessLokaal voor een raad die het initiatief pakt, maar dan wel op beleidsniveau. JessLokaal is dan ook de partij die met raadsthema’s wilde werken en de enige partij die deze raadsperiode een initiatiefvoorstel heeft opgesteld. Het initiatief van de raad moet echter beperkt blijven tot de kaderstellende rol en zich niet bemoeien met de uitvoering. Die verantwoordelijkheid ligt bij het college en de ambtenaren. 

 

IMG_0034 IMG_0034