Veiligheidsagenda 2024-2027 Gemeente Schagen vastgesteld

JessLokaal is kritisch op het ontbreken van een gedegen evaluatie

JessLokaal is schoorvoetend akkoord gegaan met het vaststellen van de veiligheidsagenda Schagen 2024-2027. JessLokaal miste een goede gedegen evaluatie van het vorige beleidsplan. De aangeleverde evaluatie was slechts een opsomming van wat er was gedaan. Hierdoor kon JessLokaal niet goed beoordelen welke acties en activiteiten niet en welke wel succesvol waren geweest.

Iedere 4 jaar wordt een nieuw veiligheidsplan vastgesteld met daarin de nieuwe doelen en prioriteiten op het gebied van veiligheid. De inzet is daarbij gericht op de vijf veiligheidsthema’s met daarbinnen een aantal specifiek geprioriteerde onderwerpen:

Veilige woon en leefomgeving: Zorg en veiligheid• Polarisatie en radicalisering

Bedrijvigheid en veiligheid: Veilige evenementen • Veilig buiten gebied

Jeugd en veiligheid: Alcohol- en drugsgebruik • Jeugdoverlast • Weerbare jeugd

Fysieke veiligheid: Verkeersveiligheid • Strandveiligheid

Integriteit en veiligheid: Aanpak ondermijning • Mensenhandel • Cybercriminaliteit

Op 3 juli 2023 zijn de prioriteiten, signalen, knelpunten en andere informatie opgehaald tijdens de thema-avond Veiligheid voor de raad. In augustus/september 2023 is er een korte enquête gehouden over veiligheid via samen.schagen.nl. De verzamelde informatie is, samen met politiecijfers, trends en ontwikkelingen van de politie-eenheid Noord-Holland, verwerkt in de veiligheidsthema’s en de specifieke ambities. In het uitvoeringsprogramma worden de thema’s uitgewerkt in specifieke acties.

De veiligheidsagenda Schagen 2024-2027 wordt uitgevoerd met in de programmabegroting 2023 vastgestelde beschikbaar gestelde middelen. Voor 2024 is een bedrag van € 4,6 miljoen begroot voor veiligheid. Het overgrote deel van het budget (€ 3,8 miljoen) is gereserveerd voor de bijdrage aan de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Veiligheid Veiligheid